Saturday, 17 May 2014

BELI BIARLAH BERBALOI

salam....

apabila kita perlu membuat pertimbangan untuk memilih antara dua perkara yang hampir2 sama kosnya memang akan memeningkan...betul tak?
kisahnya...
satu air-conditioner di ofis telah rosak...dari jenis inverter.beli dulu kononnya untuk jimatkan penggunaan elektrik (pengaruh iklan sungguh)..tiba-tiba ja rosak.bila dihantar ke kedai rupanya cip board dah rosak.waranty pun dah tamat.maka kenalah bayar sendiri.
masa pasang dulu diberitahu bahawa piping aircond jenis ni lebih mahal dari yang biasa...memang mahal berganda.
bila cip board pula rosak barulah tahu bahawa benda ni pun jauh lebih mahal dari cip board aircond biasa...sekitar 4 kali anda mahalnya.
cina yang disuruh baiki ni pun berat hati nak buat...katanya lebih baik beli yang baru.kalau baiki pun harganya nanti termasuk servis dan pemasangan semula mencecah atau mungkin melebihi harga aircond biasa yang baru.
dibaiki itupun belum tentu boleh berfungsi dengan sempurna katanya.

kenapa berbelah bagi?kerana aircond tu belumpun sampai 10 tahun usianya.masih dalam kategori baru bagi saya...(jenis sayang barang).

nasihat dari tukang baiki aircond..."kak..lain kali kak jangan belilah jenis inveter ni..boleh jimat karan sikit tapi kalau rosak spare part mahai ooo"..

kak mu dok 50-50 lagi ni nak baiki ke tidak....tapi rasa macam nak simpan buat khazanah dulu...beli yang baru saja dulu...
cuaca tak berapa panas sekarang ni..sebab tu boleh lengah2....lagipun yg tu aircond dari bilik yg jarang digunakan.

moralnya...kalau nak beli barang yang ada tendency utk kena servis/repair silalah check dulu harga spare partnya.

******
beli vitamin Shaklee mahal sikit takpa sebab guna habis...kualiti pun terbaik....hihi
berbaloi katanya...


2 comments:

Kakzakie said...

Bila dah terkena baru tahu kan ieda sebab ini bukan line kita. Cuma shaklee tanya apa aje mesti boleh jawab kan hihi...

Dpt bonus shaklee bulan ini beli aircond baru:)

ieda said...

kakzakie...
hehe...betoi...betoi...