Tuesday, 19 May 2015

SEORANG LEBIH KUAT

Salam sejahtera...

Kisah beberapa hari lepas..

Saya melihat seorang gadis kecil...lingkungan usia 10 ke 12 tahun, terbaring di atas katil wad hospital.

Di tangannya terpasang drip...seorang wanita menemaninya.


Seorang doktor wanita menghampiri dan melakukan pemeriksaan sewajarnya sambil bertanyakan sejarah penyakit gadis kecil tersebut.

Tiada diagnosis tepat dapat dilakukan selepas pemeriksaan dan ujian darah peringkat awal.maka ujian seterusnya perlu dilakukan.sejajar itu anak gadis tersebut perlu terus berpuasa sehingga lawatan doktor berikutnya iaitu pada waktu malam.jam ketika itu lebih kurang pukul 4.45 petang.


Sebaik doktor berlalu, penjaga berkata kepada anak gadis ini.....belum boleh makan lagi...

Anak gadis hanya mengangguk...tiada protes..tiada rengekan.


Kagum saya melihat ketabahan anak gadis ini...di saat badan panas membahang (demam panas yang tinggi) serta perut tidak selesa pastinya tekak terasa dahaga.namun dia pasrah tanpa banyak bicara bila dimaklumkan perlu berpuasa hingga ke malam.


Anak ini adalah penghuni rumah jagaan kanak-kanak.dia ditemani seorang wanita yang saya yakin adalah pekerja di tempat tinggal tersebut (keduanya jelas dari etnik yg berbeza).
Yang jelasnya...anak yang bersendirian tanpa ibubapa ini sangat tabah...sangat kuat jiwanya...Saat melihat wanita yang menemaninya mengelap badan untuk menurunkan suhu, saya terbayang...alangkah bertuahnya anak-anak yang masih memiliki ibubapa yang pastinya berada di sisi saat susah dan senang.terfikir...apakah yg bermain di fikiran anak gadis tersebut di saat itu...Moga Allah memberi kekuatan kepadanya...walau apa agamanya, moga Allah menyembuhkan penyakitnya dengan segera.moga kehidupan anak gadis ini penuh dengan kebahagiaan...No comments: